Vietnamas

Kaime Mekongo deltos širdyje (pasitinkant 2020-uosius)

Kas myli kaimą, jį randa visur;) mes jį radome Mekongo deltoje, apie 20 km nuo Can Tho miesto. Per pora valandų lėktuvu persikėlėme iš Hoi An (skrydis iš Dan Nang) į Can Tho, maždaug 1000 km piečiau. Ir štai jau lepinamės 33 laipsniu šiluma vandeninio kokoso lapais dengtų namelių terasoje Mekong Daniel Resort’e🙂 čia pasitiksime ir Naujuosius:)

Teritoriją budriai saugo žąsų pulkelis;)

Po nuostabių pietų (buvom taip išalkę ir buvo taip skanu, kad pietus į foto nebepapuolė), šių namų šeimininkė mums į terasą atnešė kavos, vaisių (mangu, ananasų) ir .. mažą dubenėlį druskos su čili. Paklausus kam tai, ji paaiškino, kad ananaso skiltelę siūlo bakstelėti į mišinį ir ragauti. Paragavom, super – saldumas, sūrumas ir aštrumas:)

Išėjom pasivaikščioti po apylinkes 🙂

Žydintis mangų medis. Galima bandyti įsivaizduoti kiek bus vaisių;) Sako sezono metu, čia mangus gali rinkti nuo žemės kaip pas mums obuolius… mhm..
Vakaras, truputėlį atvėso, įvairaus amžiaus berniukai ir mergaitės susirinko į treniruotę:)
Stovėjau ne po vėliava, o prie vijoklio. Jis nuostabiai gražus ir kvepia kaip alyvos:) o vėliava tiesiog pateko į kadrą, bet jos čia visur:)

O žmonės čia nuolat šypsosi ir mes kartu su jais;) Prie kelio rūšiuojami laimai (žaliosios citrinos).

Šis resort’as (gal kurortas lietuviškai:) yra šeimos verslas:) vyras Daniel – rumunas, dirbęs ir keliavęs įvairiose pasaulio šalyse, galiausiai įsikūręs Vietname. Žmona Duyen, vietnamietė. Jie tarpusavyje kalbasi angliškai, todėl ir mums su jais paprasta bendrauti:) jiems padeda Duyen sesuo ir kaimynė močiutė, kurios darbuojasi virtuvėje ir gamina nuostabius patiekalus svečiams;) Viso čia septyni nameliai (bungalows), šeimininkų namas ir restoranėlis lauko terasoje. Daniel pasakojo, kad temperatūra čia visą laiką tokia pati dieną 30-33, o naktį, būtent čia, kaime, atvėsta iki 20-23. Net užklotą storesnį mums davė. Kai nusistebėjau, sako – pamatysit, prireiks:) vasarą dažniau lyja, kartais kyla stiprus vėjas, todėl nameliai ir stogas turi būti suręsti tvirtai. Įkurti šiuos namus nebuvo lengva, visas statybines medžiagas reikėjo iš toli atsigabenti. Mediena atkeliavo iš Dalat’o, iš kalnų… o dar svarbus transporto momentas. Viskas apsupta vandens kanalų, privažiavimai labai siauri, joks didesnis automobilis privažiuoti negali, taigi krovinius reikia transportuoti vandeniu;)

Naujų metų rytą kėlėmės 5 val. Tuo metu kai Lietuva pyškėjo nuo fejerverkų, mes jau keliavome link namų šeimininkams priklausančio laivo, kuriuo leidomės į pažintinį vandens turą. Turo planas: plaukiojantis turgus, vietinis turgus, ryžių makaronų gamybos cechas, kakavos plantacija:)

Plaukiojantis turgus

Pirmi saulės spinduliai šiais metais;)

Plaukiojančiame turguje prekyba vyksta iš laivo į laivą. Dideli, didmenininkų laivai kasdieną plaukia pas ūkininkus surenka jų derlių ir atveža čia. Šiame turguje pagrindinė prekyba prasideda naktį – prekybos centrų, restoranų, mažesnių turgelių ir kt. žmonės mažesniais laiveliais atplaukia prie didelių laivų ir perkasi įvairius produktus, daugiausia daržoves ir vaisius, gal ir kitką:) kuo anksčiau atvyksi, tuo didesnį pasirinkimą turėsi.

Žmonės, prekiaujantys šiuose laivuose, čia ir gyvena. Kadangi čia vasara ir derlius yra visus metus, jie kiekvieną dieną renka derlių ir kiekvieną naktį atveža jį parduoti. Nebent švenčia.. Daniel pasakojo, kad žmonės čia mėgsta išgerti.. tada laivo darbas gali trumpam ir sustoti.
Kadangi turistų čia daug, yra laivų prisitaikiusių jų poreikiams;)
Ir tai nėra blogai:) skaniausias kada nors valgytas ananasas  – nuostabiai saldus ir visai negraužiantis burnos;) Protas sako, kad gana, bus per daug, bet sustoti kol nesuvalgiau viso, neužteko valios..:)

Makaronų cechas

tiksliau kaimo turizmo atrakcija arba tikrojo senovinio gamybos būdo demonstracija;)

Tešla gaunama malant ryžius, dažoma natūralias dažikliais, vaisių sultimis ir kepama kelias sekundes ant didelio įkaitusio paviršiaus po dangčiu.
Tada blynai džiovinami saulėje
Galiausiai karpomi tokia mašina.
Gaunasi štai tokie ryžių makaronai:)

Sekanti stotelė – vietinis turgus mieste, prie upės.

Galva sukosi nuo daržovių, vaisių, o ypač žolių įvairovės!

Čia vaisius, kurio sultimis dažyti makaronai įgavo violetinę spalvą. Vidus atrodo kaip žmogaus širdis..:)

Yra ir kitko – mėsos, žuvies, tofu, saldumynų ir t.t.

tofu pasirinkimas
Saldumynai, neragavom šių:)
Kairėje, pirmam plane šaknų ir žolių rinkinys kažkokiam jų gėrimui. Dešinėje – karambola vaisiai, sunokę geltoni, malonaus rūgštumo;)

Kakavos plantacija

Kakavos plantacijos ir šokolado cechiuko pradžia 1970’aisiais, kai, šiuo metu septyniasdešimtmetis, šios plantacijos įkūrėjas (prisistatė kaip Mr. Bean), pasodino čia pirmąją Vietname kakavos pupelę.

Kakavmedžių derlius imamas ištisus metus. Vaisiai noksta ne vienu metu.
Čia auginami kakavmedžiai brandina tamsiai raudonus ir geltonus vaisius. Šeimininkas sako, kad skiriasi tik jų išvaizda.
Išlukštentos pupelės džiovinamos. Viename vaisiuje yra  nemažai, maždaug gera vyriška sauja, pupelių;)
Toliau skrudinamos, malamos. Sumalus pupeles gaunama 90 proc. šokolado masė. Iš jos, presu išspaudus kakavos sviestą, lieka apie 70 proc. šokoladas.

Iš turo grįžtame vidudienį. Karštis kepina kaip reikiant. Tad gera kurį laiką tiesiog nieko neveikti besimėgaujant šaltu arbūzu ir kava su ledukais;)

Vakarienei didžiulės krevetės, čia pat, ant stalo kelias minutes verdamos kokosų piene. Įgauna šiek tiek natūralaus saldumo, skanu:)
Užkandžiui, vaisių lėkštė: laimai dėl rūgštelės; super saldus arbūzas; labai skani papaja; žalia guava; raudonas blizgantis baltu vidumi – bell fruit/rose aplle – traškaus obuolio skonio.

Ši vieta pavojingai įtraukianti;) atrodo norėtum čia likti ir mėgautis šiluma, vaisiais ir super maistu;) gerai kai yra planų, kurie neleidžia šiai traukai pasiduoti;) ryt ryte į autobusą, vežantį link uosto esančio Rach Gia mieste. Uoste į keltą, kuriuo per 2-3 val pasieksime Phu Quoc salą:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *